Cum sa aleg uleiul potrivit pentru masina mea

Home / Cum sa aleg uleiul potrivit pentru masina mea
In Uncategorized

Vizitand diferite magazine in intreaga tara am intalnit o situatie in care destul de des vanzatori nu stiau ce ulei imi pot recomanda pentru masina mea. Imi recomandau ulei doar pe baza viscozitatii fara sa tina cont de nivelul de performanta al acestuia  In multe magazine, in conditii in care au fost doua sau mai multe uleiuri vanzatorul a fost in incurcatura ce ulei sa-mi ofere. Am auzit destul de des “Luati-l pe acesta, domnule, ca e mai bun” – nimic despre nivelul de performanta aratat prin specificatia acestuia. Ca urmare primeam ulei care a convenit sa-mi fie vandut de vanzator fara ca acest produs sa corespunda cerintelor masinii mele.

Sunt convins ca si dumneavoastra ati ajuns in aceasta situatie.

Asadar prin acesta as dori sa va dau cateva sfaturi utile care sa va ajute singuri sa alegeti uleiul potrivit.

Uleiul de motor este o mixtura specifica, care indeplineste mai multe functii, cerute de producatorul masinii. Uleiul de motor are datoria nu doar sa unga partile acestuia, dar si:

–          Sa nu permita depozitare de sediment, lacuri si reziduri, (sa tina curat motorul)

–          Sa reduca uzura in conditii de extrema presiune

–          Sa impiedice coroziunea

–          Sa neutralizeaze acizii produsi in timpul lucrarii motorului

–          Sa nu permita spumarea

–          Sa garanteze aceasi calitate a ungerii la temperaturi diferite

–          Sa economiseasca combustibil etc.

Viscozitatea uleiului da indicatie doar de capacitatea acestuia de ungere, dar nu si pentru functiunile acestuia mai sus mentionate.

Un ulei selectat doar pe baza viscozitatii poate produce probleme mari pentru motorul masinii dumneavoastra.

De aceea avand experienta de mai sus intalnita pe piata si impartasita cu dumneavoastra imi permit sa va dau cateva sfaturi utile care vor economisi multe probleme ulterioare datorita folosirii unui ulei nepotrivit.

Acestia sunt pasii folositi de catre cei care se pricep:

  1. Alegeti gradul de viscozitate specificat in cartea masinii. Daca nu o aveti puteti cauta pe internet (5W-30, 5W-40, 10W-40…)
  2. Verificati in cartea tehnica ce nivel de performanta se solicita conform API si conform ACEA. Alegeti uleiul care corespunde acestor specificatii  sau le depaseste.
  3. Verificati daca acest ulei are aprobari de la producatorii masinii dumneavoastra si daca acest nivel de aprobari corespunde la cele solicitate. Informatia privind acestea ar trebui sa gasiti pe eticheta bidonului.

Daca cautati ulei pentru masina, produsa in Germania, recomandabil este si uleiul sa fie produs acolo. Motivul este ca amandoua sunt produse in aceleasi  mediu de standard, in aceleasi mediu legislativ si verificat de aceleasi institutii al statului.

Daca cautati uleiul potrivit pentru masina dumneavoastra marca BIZOL, puteti face aceasta aici:

http://www.bizol.com/oil-guide/#1|uk|1

Succes si si nu lasati starea masinii dumneavoastra la intamplare!

Recent Posts

Leave a Comment